Kolorowa zupa z czerwonej kapusty. Ten obłędny krem zrobisz w pół godziny
Jeśli nie masz pomysłu na czerwoną kapustę (albo twoja kapusta już lekko przywiędła i niekoniecznie nadaje się na surówkę) zrób z niej kremową zupę. Zupa z czerwonej kapusty zaskakuje smakiem, jest prosta do zrobienia i efektownie wygląda na talerzu. Czy trzeba czegoś więcej?
Jak zrobić krem z czerwonej kapusty?
Taką zupę robię, kiedy mam ochotę zjeść coś dobrego, zdrowego, ładnego i jednocześnie jestem tak głodna, że nie mam ochoty zbyt długo czekać na to, aż danie będzie gotowe. Przygotowanie tej zupy trwa ok. pół godziny. Zupa ma trzy sekrety. Pierwszy to przesmażenie warzyw: najpierw selera, który powinien się ładnie zrumienić i bardzo krótko pora. Drugi to dodanie gwiazdki anyżu. Nie pomijaj tego składnika – anyż idealnie podkręca smak kapusty. Jedna gwiazdka wystarczy, aby zdziałać cuda. Trzeci sekret to sok cytryny, którym należy skropić zupę na talerzu. W tych miejscach zmieni ona kolor na intensywnie różowy. Możesz rozprowadzić też sok z cytryny łyżką.
Do zupy świetnie pasuje skarmelizowana cebulka (jeśli chcesz wersję wegańską dania, to po prostu pomiń masło). Krem z czerwonej kapusty możesz też podawać z grzankami.
Przepis: Kolorowa zupa z czerwonej kapusty
Zaskakujący kolorami krem z czerwonej kapusty.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 1 por (jasna część)
- 1/4 selera
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 1,5 litra wody
dodatkowo:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywSelera pokrój w kostkę, białą część pora w plasterki. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego selera, kiedy lekko się zacznie, rumienić dodaj por i gwiazdkę anyżu i smaż jeszcze chwilę. Z kapusty wytnij głąb i poszatkuj ją. W czajniku zagotuj wodę.
- Robienie zupyDo przesmażonych warzyw dodaj kapustę, wymieszaj i smaż kilka minut. Zalej wszystko gorącą wodą, dopraw solą i gotuj, aż kapusta będzie miękka (ok. 20-25 minut). Wyjmij anyż i zmiksuj wszystko na gładko.
- Serwowanie zupy
Jak zrobić pastelową zupę z czerwonej kapusty?
Jeśli kochasz delikatne pastele – jasny fiolet i róż – możesz na bazie przepisu na zupę z czerwonej kapusty, zrobić pastelowy krem. Wystarczy do zupy dodać słodką śmietankę. Ilość zależy od tego, jak intensywny ma być kolor zupy. Skropiona cytryną zmieni kolor, stanie się różowa. Wykorzystując pomysł z zabielaniem zupy, możesz też zrobić krem w czterech kolorach. Na talerz wyłóż ciemny krem, dodaj krem zabielony śmietaną i dopiero skrop wszystko cytryną. Możesz poczuć się niczym malarz, tworząc kolorowe kompozycje na talerzu.